Sinuciderea la locul de munca – accident de munca

In ultima perioada, se pare ca numarul pacientilor care acuza probleme de sanatate mentala legate de activitatea de munca sau de serviciu a crescut in tarile aflate la un nivel avansat de dezvoltare economica şi cu un inalt standard de viata. Problemele de natura psihopatologica erau pâna in urma cu aproximativ 20 de ani, marginale in raport cu volumul principal al cazurilor de care se ocupau medicii de medicina muncii şi care se inscriau in sfera problemelor fiziologice, ale corpului.

Insa lucrurile au inceput sa capete o alta directie, iar numarul persoanelor care cedeaza şi nu mai fac fata presiunilor cu care se confrunta in activitatea de munca a crescut, nu mai sunt cazuri marginale, din contra, constituie acum, o parte importanta din volumul de probleme care ajung in atentia medicilor de medicina muncii. Mai mult chiar, a aparut un fenomen nou, care nu se intâmpla in urma cu 20 de ani, respectiv sinuciderea la locul de munca. Sunt putine tarile in care se inregistreaza sau in care se colecteaza date statistice cu privire la acest fenomen, insa din unele estimari, in Franta de exemplu, au loc aproximativ 300 – 400 de sinucideri la locul de munca pe an.

Sinuciderile la locul de munca sunt, intr-adevar, o noutate şi un important semnal de alarma in acelaşi timp, asupra suferintei cu care se confrunta oamenii in activitatea de munca.

Comments are closed.