About

“Clinica muncii” este un spatiu care isi propune sa se constituie intr-o colectie accesibila de surse de informare din sfera de interes a psihodinamicii muncii. Acest spatiu este primul si unicul, pana in prezent, din Romania unde veti putea gasi in limba romana, materiale cu privire la acest domeniu.

Psihodinamica muncii este una dintre cele mai recente ramuri ale psihologiei, o teorie elaborată în Franţa de către prof. Christophe Dejours, psihiatru şi psihanalist, la sfârşitul anilor ’90. Teoria descrisă în psihodinamica muncii are la bază peste 50 de ani de studii şi cercetări realizate de specialişti din mai multe domenii asupra activităţii de muncă, astfel încât constatările din teren au fost cele care au contribuit prioritar la formularea conceptelor şi chiar la validarea acestora.

Teza principala de la care porneste psihodinamica muncii este „locul central pe care il ocupa munca in ceea ce priveste construirea identitatii individului si pastrarea starii sale de sanatate psihica”. Cu alte cuvinte, munca ar constitui un pilon esential al construirii identitatii de sine, iar cum identitatea este „armura sanatatii psihice”, se intelege de ce este atat de importanta pentru subiect si in ceea ce priveste ramanerea sa in normalitate.

Psihodinamica muncii este interesata sa intelega intr-o maniera comprehensiva, dinamica subiectiva a individului din cadrul activitatii de munca, pentru ca inainte de a deveni obiective si asa cum sustin numerosi specialisti (fie acestia de orientare psihologica sau nu) cuantificabile, masurabile, performanta, competentele, efcienta presupun intai trairi emotionale, eforturi si tensiuni intrapsihice, pe scurt, o intreaga dinamica subiectiva invizibila ce se desfasoara atat la nivel individual (dinamica intrasubiectiva), cat si la nivel colectiv (dinamica intersubiectiva). Deoarece pentru a anticipa comportamentul organizational este mai intai necesar a sti in ce consta acesta, pentru a intelege ce va face un vulcan, trebuie sa intelegi mai intai cum functioneaza (To understand what a vulcano will do you have to understand how it works).