Christophe DEJOURS

Psihanalist şi psihiatru, profesor titular, coordonator al catedrei Psihanaliză – Sănătate – Muncă (Psychanalyse –Sante-Travail) în cadrul Conservatorului Naţional de Arte şi Meserii din Paris (CNAM), este fondatorul psihodinamicii muncii.

Parcurs şi preocupări

Christophe Dejours s-a născut în 1949 şi a studiat întâi medicina (Paris V), apoi s-a orientat către psihiatrie şi medicina muncii deţinând un Certificat de studii speciale în psihiatrie şi medicina muncii (Paris VI). A studiat ameliorarea condițiilor de muncă (Action RESACT) beneficiind de un bursă de cercetare (DGRST). Între 1978-1981 a fost asistent de medicina muncii în cadrul Paris VI, apoi a fost psihiatru la Spitalul din Orsay (1981-1990) şi profesor titular al catedrei de Psihologia muncii din cadrul CNAM, între 1990-2005. Din 1983 este membru al Institutului de psihosomatică din Paris, din 2003 membru al Asociaţiei Psihanalitice din Franţa, iar din 2006 este titular al catedrei Psychanalyse-Santé-Travail din cadrul CNAM.

Parcursul său profesional şi academic şi mai ales ca cercetător s-a orientat iniţial către practica medicală iar apoi către cercetarea în psihopatologie. S-a concentrat asupra psihanalizei şi confruntarea acesteia cu ştiinţele biologice, pe de-o parte (psihosomatică), iar pe de altă parte cu ştiinţele sociale (clinica ţi psihopatologia muncii). Este interesat atât de centralitatea antropologică a sexualităţii, cât şi de centralitatea antropologică a muncii şi de „paradoxul dublei centralităţi” pe care acestea îl formulează. Întrebarea principală este aceea dacă este posibil să se identifice compatibilităţi sau trebuie recunoscută ireductibilitatea contradicţiilor dintre metapsihologia freudiană, teoria corpului şi teoria socială?

Teme de interes şi de cercetare:

Psihanaliză, psihosomatică, psihodinamica şi psihopatologia muncii, filozofie socială şi politică