Despre autor


DIANA FRANCISCO

Doctor in Psihologie, Universitatea din Bucuresti

View Diana Francisco's profile on LinkedIn

Intalnirea mea cu psihodinamica muncii a avut loc in contextul generat de elaborarea proiectului de cercetare pentru teza de doctorat. Ceea ce pentru mine a fost o intuitie, la inceputul acestui demers complicat, s-a dovedit a fi ulterior o preocupare de cel putin 30 de ani in Franta, preocupare care in urma cu aproximativ 15 ani s-a concretizat si intr-o  noua disciplina de studiu, practic o noua ramura a psihologiei, de sine statatoare, care propune un model teoretic explicativ si metodologic specific si original in ceea ce priveste munca si mai ales raportul dintre munca si sanatatea mentala (si care, as adauga eu, completeaza si depaseste prin profunzimea cunostintelor pe care le ofera despre dinamica psihica in raport cu munca, modelele explicative si metodele de cercetare privind stresul ocupational).

Intalnirea cu fondatorul ei, prof. Christophe Dejours, psihiatru si psihanalist, precum cu si cu o parte din comunitatea stiintifica din Franta care constituie nucleul de cercetatori preocupati de aceasta abordare, mi-a oferit oportunitatea de a patrunde si intelege conceptele cu care opereaza aceasta disciplina si mai ales, mi-a oferit baza, fundamentul teoretic al proiectului de cercetare, de altfel primul studiu in Romania din psihodinamica muncii.

Formarea de psiholog in domeniul psihologiei organizationale si experienta de peste 5 ani in resurse umane acumulata pana in prezent mi-au dovedit concret putinele aspecte in care cercetarea stiintifica din mediul academic se intalneste cu practica din sfera mediului organizational (si nu este un fenomen specific doar tarii noastre). Din pacate exista in continuare un decalaj considerabil intre nivelul de cunoastere la care s-a ajuns in mediul academic in ceea ce priveste comportamentul organizational si nivelul la care cunostintele teoretice, sustinute prin dovezi stiintifice, sunt aplicate efectiv in mediul carora aceste studii de specialitate au fost practic dedicate si pentru care au fost construite. Acesta este unul dintre motivele pentru care am initiat acest proiect care cuprinde si initiativa construirii acestui site dedicat psihodinamicii muncii, deoarece, din punctul meu de vedere, aceasta disciplina este poate cea mai apropiata disciplina a psihologiei de dezideratul reducerii decalajului dintre academic si practic. Si aceasta si deoarece premisele teoretice si conceptele cu carea ea opereaza sunt construite si au rezultat in urma a cel putin 30 de ani de anchete si cercetari de teren, adica au rezultat in urma analizei realitatii concrete si nu in urma unor analize de laborator.

CONTACT:

diana.francisco@gmail.com