Sinuciderea

In ultima perioada, se pare ca numarul pacientilor care acuza probleme de sanatate mentala legate de activitatea de munca sau de serviciu a crescut in tarile aflate la un nivel avansat de dezvoltare economica şi cu un inalt standard de viata. Problemele de natura psihopatologica erau pâna in urma cu aproximativ 20 de ani, marginale in raport cu volumul principal al cazurilor de care se ocupau medicii de medicina muncii şi care se inscriau in sfera problemelor fiziologice, ale corpului.

Insa lucrurile au inceput sa capete o alta directie, iar numarul persoanelor care cedeaza şi nu mai fac fata presiunilor cu care se confrunta in activitatea de munca a crescut, nu mai sunt cazuri marginale, din contra, constituie acum, o parte importanta din volumul de probleme care ajung in atentia medicilor de medicina muncii. Mai mult chiar, a aparut un fenomen nou, care nu se intâmpla in urma cu 20 de ani, respectiv sinuciderea la locul de munca. Sunt putine tarile in care se inregistreaza sau in care se colecteaza date statistice cu privire la acest fenomen, insa din unele estimari, in Franta de exemplu, au loc aproximativ 300 – 400 de sinucideri la locul de munca pe an.

Sinuciderile la locul de munca sunt, intr-adevar, o noutate şi un important semnal de alarma in acelaşi timp, asupra suferintei cu care se confrunta oamenii in activitatea de munca.

Unul dintre locurile in care au avut loc tentative de sinucidere la locul de munca este Renault, Franta. Sotia unia dintre inginerii care s-au sinucis chiar la locul de munca a dat in judecata societatea Renault, pentru admiterea si recunoasterea sinuciderii ca accident de munca, precum si a  „neglijentei impardonabile” (faute inexcusable) a angajatorului care a condus la decesul sotului sau.

Tribunalul pe probleme de securitate sociala din Nanterre, Franta, i-a dat castig de cauza si astfel se poate spune ca s-a inregistrat un precedent. Am avut ocazia sa citesc cu atentie decizia tribunalului si am realizat un scurt REZUMAT. Foarte interesanta este justificarea tribunalului, dovedind faptul ca s-a realizat o analiza atenta, detaliata si, din punctul meu de vedere, incredibil de comprehensiva, din punct de vedere psihologic, pentru niste specialisti in drept, si nicidecum in psihologie.

Mai jos am introdus cateva linkuri in care aceasta stire a fost prezentata in Romania si in Franta (as recomanda sa ignorati insinuarile din presa romana conform carora angajatul respectiv s-a sinucis deoarece nu dorea sa fie detasat in Romania. Cazul este foarte complicat, persoana respectiva a ajuns in situatia de a se sinucide din foarte multe motive, in niciun caz din cel semnalat de presa romana):

http://www.zf.ro/zf-24/grupul-renault-sanctionat-de-justitia-franceza-pentru-erori-impardonabile-in-cazul-sinuciderii-unui-angajat-5187793/

http://www.romanialibera.ro/actualitate/a172839-grupul-renault-condamnat-dupa-sinuciderea-unui-angajat-ce-urma-sa-fie-transferat-in-romania.html

http://economie.hotnews.ro/stiri-auto-6738493-renault-gasita-vinovata-pentru-sinuciderea-2006-unui-angajat-francez-care-nu-voia-fie-detasat-romania.htm

http://lci.tf1.fr/economie/social/2007-05/suicide-renault-accident-travail-4881745.html

http://lci.tf1.fr/france/justice/2009-10/renault-traine-en-justice-pour-un-suicide-au-travail-5513074.html

De asemenea, în continuare, veti gasi un reportaj realizat in Franta de catre televiziunea France 2, despre cateva cazuri de tentative de sinucidere la locul de munca, din care am selectat fragmentele care faceau referire la cazul Renault -Tehnocentru. Reportajul a fost difuzat in intregime si in Romania, sambata, 25 iulie 2009, la ora 19:20, la Antena 3 in cadrul emisiunii Reporter Special.

Munca poate ucide?

Am dorit sa va comunic acest eveniment, deoarece mi se pare extrem de important din perspectiva rolului psihologului in mediul organizational. Riscurile psihosociale la care sunt expusi salariatii din toate domeniile de activitate si mai ales preventia acestora, mi se pare a fi o responsabilitate care revine in mare masura psihologilor, fie acestia clinicieni, psihologi in psihologia muncii, terapeuti, etc. In plus, din punct de vedere al legislatiei europene privind sanatatea si securitatea in munca, directiile sunt din ce in ce mai consistent analizate in ceea ce priveste prevenirea riscurilor psihosociale la locul de munca. In mod evident, sunt inca insuficiente studii stiintifice realizate in aceasta directie, pe baza carora sa se poata formula legi specifice, insa lucrurile se indrerapta intr-o directie pozitiva. Numeroase tari sunt preocupate nu numai de cheltuielile de sanatate considerate a fi masiv orientate catre problemele de sanatate mintala si consumul de substante psihotrope (alcool, medicamente si chiar droguri) de catre salariati ci si de formularea unor masuri de preventie.

Leave a comment