Cercetare privind riscurile psihosociale

In cadrul proiectului de cercetare doctorală am lansat două anchete (vezi secţiunea Cercetare din dreapta – SURVEY).

Prima, Perceptia riscurilor psihosociale la munca, se adreseaza persoanelor care au minim 18 ani împliniţi şi care desfăşoară în mod activ o activitate de muncă, indiferent de forma juridică a relaţiilor profesionale (contract de muncă, PFA, contract de cesiune drepturi de autor, etc.), precum şi indiferent de funcţia ocupată sau nivelul ierarhic.

Cea de-a doua, Riscurile psihosociale si tulburarile psihice cu origine profesionala in practica de medicina muncii, se adresează exclusiv medicilor de medicina muncii.

Proiectul de cercetare doctorală vizează o mai bună înţelegere a situaţiilor de muncă care sunt susceptibile de a afecta starea de bine din punct de vedere psihic a persoanelor în raport cu munca pe care acestea o desfăşoară. Fundamentul teoretic al cercetării este modelul explicativ al raportului muncă-sănătate psihică stabilit de psihodinamica muncii care a demonstrat rolul de constructor al identităţii pe care îl deţine activitatea de muncă. Prin muncă însă, psihodinamica muncii înţelege ansablul de acţiuni şi resurse mobilizate de către persoana care munceşte pentru a reduce decalajul dintre ceea ce este prescris în activitatea de muncă (prin reguli, proceduri, standarde de performanţa şi calitate, prin raporturile ierarhice, practic organizarea prescrisă a muncii) şi ceea ce presupune în mod real activitatea respectivă de muncă. Acest decalaj solicită din partea salariaţilor investirea şi implicarea cu toată personalitatea lor în activitatea de muncă, astfel încât aceştia să poată depăşi problemele, obstacolele cu care se confruntă (fie de natură materială, tehnică, fie de natură socială) şi să îndeplinească obiectivele şi sarcinile care le sunt trasate.

Adevărata muncă nu constă numai în îndeplinirea mecanică a “fişei de post”, ci presupune dezvoltarea unor abilităţi specifice, mobilizarea unor resurse subiective şi depunerea unui efort considerabil din partea oamenilor, aspecte care contribuie semnificativ la performanţa acestora şi care, nu pot fi obiectivate, nu pot fi măsurate şi nici evaluate cantitativ.

 

 

 

Leave a comment