Un model de intervenţie tipic din psihodinamica muncii

Secţiunea Articole s-a îmbogăţit cu un nou text Anchetă de psihodinamica muncii într-o televiziune. Articolul este un raport de cercetare al unui studiu desfăşurat în Canada în cadrul unei televiziuni de către o echipăde cercetători interdiciplinară, studiu ce a fost iniţiat în urma unei solicitări venită din parte sindicatului staţiei respective de televiziune.

Articolul prezintă o anchetă tipică de psihodinamica muncii.

Obiectivele de cercetare:

– din perspectiva psihodinamicii muncii – o mai bună înţelegere a raportului dintre organizarea muncii şi starea de bine din punct de vedere psihic a angajaţilor;

– favorizarea identificării unei direcţii de intervenţie privind reorganizarea muncii din prisma colectivului de muncă – conducere şi salariaţi – clarificarea unor direcţii de acţiune în vederea elaborării unui proiect de reorganizare a muncii fundamentat pe valori, interese convergente şi divergente, parametri ce vor fi evidenţiaţi în cadrul anchetei; în urma acestui demers ar urma să ia naştere un plan de acţiune elaborat de ambele părţi;

Participanţi:

Grupurile care au participat la cercetare, denumite “colective de anchetă” sunt alcătuite strict din voluntari. În total au participat 40 de persoane: jurnalişti, realizatori şi asistenţi de redacţie, cineaşti, maşinişti, directori tehnici, regizori, personal de la montaje, sunetişti, videograficieni, secretari, operatori, recepţionişti, tehnicieni. Conducerea a fost reprezentată de manageri din departamentul de ştiri, precum şi din departamente administrative şi de suport.

Metodologia de cercetare utilizată în psihodinamica muncii se bazează pe interviuri colective cu grupuri de voluntari.

Rezultate:

După identificarea surselor de suferinţă şi a mecanismelor de apărare (individuale şi colective) şi evidenţierea acestora în cadrul grupurilor, angajaţii împreună cu conducerea s-au întâlnit la final pentru a discuta bazele unui plan de acţiune cu scopul de a ameliora climatul profesional.

Leave a comment